domingo, 31 de octubre de 2010

Les festes religioses són adequades per educar en diversitat en escoles i instituts

JOAQUIM BOHIGAS I MOLLERA | GIRONA, diaridegirona.cat
La Generalitat creu que permet la inclusió dels alumnes i les famílies.
L'administració pública defensa, dins un debat sobre la "significació" i "simbologia" de les festivitats catòliques als centres, que la mesura d'explicar, amb interpretació cultural, les dates assenyalades permetria que l'alumnat participés en les commemoracions deixant de banda les creences.
Seria molt convenient introduir en el currículum ordinari (de ciències socials, literatura, música, etc.) referències a les celebracions religioses de les confessions religioses presents al centre". Així finalitza el capítol sobre "celebracions i commemoracions" de la Guia per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius, recentment editada per la Generalitat de Catalunya, una qüestió cada vegada més present en les reunions del professorat (claustre...). L'administració mostra tres directrius bàsiques: "la comunitat educativa ha de decidir la millor manera d'incorporar la dimensió intercultural i de respecte a les diverses confessions religioses familiars"; "ha de reflectir la incorporació de manera clara en el seu projecte educatiu i en el currículum del centre"; i "ha de donar a conèixer les festes tradicionals locals i nacionals, també les d'origen religiós". L'objectiu expressat és que els alumnes aprenguin una "cultura religiosa independentment de la fe".

La Comunitat Religiosa Islàmica Almanar de l'Arboç del Penedès organitza la primera jornada de portes obertes

UCIDCAT.INFO

Ahir dissabte dia 30 d'octubre de 2010, la Comunitat Religiosa Islàmica Almanar de l'Arboç del Penedès va organitzar la primera jornada de portes obertes a la seu de l’entitat situada al carrer Herios 23, de l'Arboç del Penedès.
A aquesta jornada ha assistit l'alcalde del municipi de l'Arboç, el senyor Carles Ribé i Solé, acompanyat del senyor Joan Manuel Flors i Peça regidor d'Àrea de Serveis Urbans i medi Ambient, la senyora Josefina Santasusagna i Uró, regidora d'Àrees de Sanitat, Benestar Social i Família, i la senyora Calaf i Ventura, regidora d'àrea d'ensenyament, promoció cultural i joventut.
L'acte es va iniciar per la lectura de versicles del sagrat Alcorà pel Imam de la mesquita Almanar, després el senyor Hassan Essakaki a la seva intervenció i després d'agrair a l'alcalde del municipi, va fer una presentació de la comunitat explicant les finalitats, objectius, i estratègies de l'entitat, finalitzant la seva intervenció informant als assistents de totes les activitats que desenvolupa l'entitat dins i fora de la seu.

LA PEREGRINACIÓN A MECA 2010

Madrid,30/10/2010,islamedia.
Comunicado de prensa
En los próximos días comenzará el mes del Hicha, mes de la peregrinación a Meca, comenzando el flujo de peregrinos a Tierra Santa.
La peregrinación o hach a la Casa de Dios en Meca, por quien tenga medios para ello, es uno de los cinco pilares del culto en el Islam. Ha de hacerse en el mes del Hicha, el último mes del calendario hegiriano, dos meses después del mes de Ramadán. Es preceptivo hacerla una vez en la vida para los musulmanes con salud y posibilidades económicas para realizarla.
En Meca, el peregrino participa en diversas actividades rituales, de profundo sentido espiritual, social y comunitario, en las que adquieren especial y relevante significado los principios islámicos de igualdad, hermandad, unidad y tolerancia.
Los musulmanes realizan el hach, en estaciones y pasos, observados por los profetas Abraham e Ismael, reafirmando el compromiso del creyente con Dios. Todo ello es una demostración de la universalidad del Islam en su comunión de fieles.
Los diversos pasos en estaciones diarias se sucederán en unas pocas jornadas culminando el décimo día del mes lunar, inicialmente previsto para el 16 de noviembre de 2010, festividad de Idu al-Adha que celebraremos toda la comunidad musulmana internacional a lo largo y ancho del planeta.

El president de UCIDCAT es reuneix amb membres de la junta directiva de la comunitat musulmana As-salam de Santa Perpètua de Mogoda

UCIDCAT.INFO
El divendres dia 29 d'octubre de 2010 a la seu de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), ubicada al carrer Jaén, 34 baixos esquerra de Terrassa, el president de UCIDCAT el senyor Mohamed El Ghaidouni El Morabet, es va reunir amb membres de la junta de la Comunitat musulmana As-salam de Santa Perpètua de Mogoda.
El senyor Rafiu Kareem Tunde, president d'aquesta comunitat, després de presentar als membres de la junta que l'acompanyen a aquesta reunió, va parlar de la situació de la seva comunitat i dels problemes que pateixen diàriament per la pràctica religiosa musulmana. La majoria dels membres de la comunitat són musulmans d'origen nigerià.

La Comunitat Islàmica de Balaguer rep alumnes d'una escola a la seva seu.

UCIDCAT.INFO
El passat dimecres dia 20 d'octubre, la Comunitat Islàmica de Balaguer Va tenir l'honor de rebre a la seu de la comunitat ubicada al carrer Marcos Gomes, 13 de Balaguer, els alumnes de l'escola CIP La Noguera, els alumnes han estat acompanyats pel seu professor Francesc Culleré Moragues i la tresorera de l'AMPA, M. Pilar Collado Brceló.
Durant aquesta visita membres de la comunitat van fer una presentació de les activitats que desenvolupa la comunitat durant l'any dins i fora de la seua seu.

sábado, 30 de octubre de 2010

Badalona acull una trobada internacional de líders religiosos

badalona.cat
El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Ferran Falcó, i el regidor de Ciutadania i Convivència, Josep Pera, han rebut aquest matí al saló de plens del Consistori una delegació de diversos representants de comunitats religioses de Nova York i Glasgow, en el marc d'un programa d'intercanvi entre líders religiosos i civils de Badalona, Barcelona, i les dues ciutats estrangeres.
L'objectiu de la visita és compartir bones pràctiques de foment de la convivència i del diàleg entre comunitats religioses, societat civil i administració, així com donar a conèixer el model de gestió de la diversitat religiosa de Badalona.
En el marc d'aquesta jornada d'intercanvi, els líders religiosos nord-americans i escocesos hauran pogut visitar diferents llocs de culte i barris de la ciutat, on s'hauran entrevistat amb persones representants d'entitats i comunitats locals.

Reunión mensual de la Junta Directiva General de la UCIDE, del mes de septiembre de 2010.

Madrid, 25/10/2010, islamedia.
Se ha reunido la Junta Directiva General de la Unión de Comunidades Islámicas de España en su sede central en Madrid, el jueves, 30.09.2010, en presencia de todos sus miembros.
Según el orden de día siguiente:
El presidente informó a la Junta sobre las actividades realizadas en el mes de Ramadán 1431/ agosto-septiembre de 2010
El presidente de la Unión de Comunidades Islámicas de España, presentó un informe sobre las actividades de la Unión en el mes de Ramadán, en el cual se ha recibido 26 predicadores enviados por las instituciones religiosas del Al- Azhar, y el Ministerio del Auqaf con el respaldo de la embajada de Egipto en Madrid. Los Ulemas participaron en las actividades de las comunidades islámicas anfitrionas, y las comunidades cercanas.

viernes, 29 de octubre de 2010

"Islam i ciutadania" jornada organitzada per la Comunitat Islàmica de Roquetes

UCIDCAT.INFO, Roquetes 22-10-2010
La comunitat Islàmica de Roquetes i amb la col·laboració de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), va organitzar una jornada sobre "Islam i ciutadania" el passat dia 22 d'octubre de 2010.
La jornada va tenir lloc a la sala d'actes de l'ajuntament de Roquetes al carrer Rebull s / n de Roquetes (Tarragona).
La jornada es va iniciar amb la intervenció del senyor Francesc A. Gas Ferré alcalde de Roquetes, que va agrair a UCIDCAT pel suport que ha donat a la Comunitat Islàmica de Roquetes perquè porta a terme aquesta jornada que va qualificar de molt important. El senyor Francesc ha comentat en la seva intervenció que tots els veïns de Roquetes són ciutadans amb els mateixos drets i obligacions. Al municipi de Roquetes -diu l'alcalde- el 19% dels veïns són immigrant, i la població musulmana constituí el 53% del total de la població immigrant resident a Roquetes.
El alcalde ha estat acompanyat per la regidora de l'Àrea de Governació i Turisme M. Isabel Belmonte Rodríguez i el Sr Francesc Ollé Garcia, 4t tinent d'alcalde i regidor de l'Àrea de Cultura, Ensenyament i Joventut. També han assistit representants de l'associació de veïns de Roquetes.

Jornada de portes obertes al Centre Cultural Islàmic d´Empuriabrava el proper dia 30 d'octubre de 2010

UCIDCAT.INFO


jueves, 28 de octubre de 2010

Amorós compara el papa amb un imam salafista

27/10/10, BARCELONA, avui.cat
El secretari d'Immigració diu que l'imam de Lleida i Benet XVI són dues versions retrògrades de les seves religions.
El govern reprotxa les declaracions i l'alcalde de Lleida l'acusa d'irresponsable.
El secretari d' Immigració, Oriol Amorós, va comparar ahir l'imam salafista de Lleida amb el Sant Pare i els va titllar de retrògrads. A la pregunta, a RAC 1, sobre el fet que alguns partits critiquin la visita del papa però aplaudeixin un imam com el de Lleida, va respondre: “M'ho posa difícil a l'hora d'elegir. Són dues versions bastant conservadores i retrògrades de les seves pròpies religions”, tot i que “possiblement, guanyaria l'imam”. Després va afegir que “es necessiten millors interlocutors al capdavant d'algunes religions”.

Una cabeza de jabalí contra la mezquita de Lleida

elpais.com, 27/10/2010
Nuevo contratiempo para la comunidad musulmana de Lleida en su carrera por construir la mezquita que sustituirá a la de la calle del Nord, cerrada por el Consistorio por exceder el aforo legal. En el solar cedido por el Ayuntamiento para ese fin apareció el lunes la cabeza de un jabalí o cerdo salvaje, animal considerado impuro por el islam. La aparición de la cabeza de jabalí se interpreta como una provocación a los musulmanes para que desistan de construir el oratorio en ese terreno del polígono El Segre. Nadie ha reivindicado la acción. Estudiosos del islam aseguran que la utilización del cerdo no inutiliza la tierra para edificar una mezquita. En esta religión no se acepta la ingesta de carne de este animal o sus derivados, pero nada más.

Diálogo Interreligioso en Qatar

Doha, 22/10/2010, islamedia.
Se ha celebrado en la ciudad de Doha capital del Estado de Qatar la 8ª edición de la Conferencia anual de Diálogo Interreligioso de Qatar.

Con la participación de 220 participantes de 60 países, se han desarrollado los días 19,20 y 21 de octubre de 2010, las actividades que se centraban en el lema de la octava conferencia “ El papel de las religiones en el desarrollo de las nuevas generaciones “

España fue representada por tres instituciones, la Universidad Autónoma de Madrid, Ana Isabel Planet, la Unión de Comunidades Islámicas de España, Riay Tatary y el Consejo Europeo de Mezquitas, Mohamad Bahige Mulla Huech.

En el acto de clausura de evento asistió el embajador de España en Qatar, Juan José Santos Aguado, con quien se ha entablado una conversación sobre la importancia de la presencia española en estos actos que repercuten sin duda alguna en mejorar las relaciones entre ambas países.

lunes, 25 de octubre de 2010

"Cada vez más presentadoras logran el derecho a llevar velo"

MARÍA-PAZ LÓPEZ, lavanguardia.es
Cuando la presentadora estrella de 'Al Yazira' decidió ponerse el velo en pantalla, se produjo una sacudida político-religiosa en el panorama audiovisual de los países musulmanes.
Cuando hace seis años, la presentadora estrella de la cadena informativa árabe Al Yazira, Khadija Benganna, decidió ponerse el velo en pantalla, se produjo una sacudida político-religiosa en el panorama audiovisual de los países musulmanes. El rostro de esta periodista argelina, fichada por la cadena qatarí en 1997, es famoso de Casablanca a Doha, en un vasto territorio donde la cuestión del velo es mucho más simple, y al tiempo más compleja, de cómo es vista en Occidente. Su decisión sorprendió, pues el integrismo islámico la había impulsado a exiliarse de su Argelia natal, donde trabajaba en radio y televisión. Bajo la protección de Reporteros Sin Fronteras, Benganna se fue a Berna a trabajar para Radio Suiza Internacional, y de allí pasó a Al Yazira. La periodista argelina participó en el reciente encuentro interreligioso por la paz celebrado en Barcelona por la Comunidad de San Egidio.

Un centenar de entidades reclaman el "Estado laico, ya"

JUAN G. BEDOYA - Madrid - 24/10/2010- elpais.com
Un centenar de organizaciones, convocadas por Europa Laica y el Observatorio de la Laicidad, llamaron ayer en Madrid a movilizarse "por un Estado laico, ya". Lo hicieron con ese lema en el Parque de la Cornisa, en la zona donde el cardenal Antonio María Rouco quiere construir una monumental Ciudad de la Iglesia con el generoso beneplácito del Ayuntamiento local.
La concentración se produce dos semanas antes de la visita del Benedicto XVI a Santiago y Barcelona, sobre la que se exhibieron numerosas pancartas, como "Papa gorrón, contigo ni Dios" y "Papa o califa paguen sus visitas". El presidente de Europa Laica, Francisco Delgado, desvinculó el acto de ayer del viaje del Pontífice romano, asegurando que cuando se convocó no conocían esta circunstancia. "El Papa puede venir a España cuando quiera", dijo. Reprocha, sin embargo, que sea recibido con honores de jefe de Estado y que la visita se financie con cuantiosos fondos públicos.

La comunitat islàmica de Martorell, Mesquita ElHidaya organitza una jornada de portes obertes

UCIDCAT.INFO
La Comunitat Islámica de Martorell, Mesquita ElHidaya ha organitzat una jornada de portes obertes ahir dia 24 d'octubre de 2010 a la seu de la comunitat situada al carrer Mur, 136 de Martorell.
A aquesta jornada han assistit:
El senyor Salvador Esteve i Figueras alcalde de Martorell, la regidora de cultura Maria Teresa Casanovas i Archs, Mohamed El Ghaidouni El Morabet President de la Unión de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Agustí Iglesias tècnic de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, representants del cos de la policia nacional, representants de Mossos d'esquadra, membres de la junta de la Comunitat Musulmana de Martorell, Mesquita Tariq Al Falah, veïns de Martorell, etc.

domingo, 24 de octubre de 2010

La Comunitat Islàmica de Manresa organitza una xerrada sobre: "Immigració i participació ciutadana: Reptes, Oportunitats i qüestió de pertinença"

UCIDCAT.INFO

La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) ogranitza la 2ª jornada de religió i societat civil

UCIDCAT.INFO
La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) va organitzar ahir dia 23 d'octubre de 2010, la segona jornada de religió i societat civil sota el títol "Religiositat i ciutadania".
La jornada va tenir lloc a la sala d'actes del museu torre Valldovina de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet.
La jornada es va iniciar amb la intervenció de la senyora Montserrat Coll i Calaf, directora de la direcció general d'afers religiosos de la Generalitat de Catalunya, que va felicitar a UCIDCAT del treball que està realitzant dia a dia amb les diferents comunitats islàmiques de Catalunya en benefici de la convivència, i la integració dels ciutadans musulmans a la societat.
La directora d'afers religiosos va comentar que la ciutadania és un dret, i també un deure, afirmant que ser ciutadà català significa respectar el dret a la diferència, i buscar la unitat dins d'aquesta diferència. No cal renunciar la cultura i la religió d'origen per ser català, va subratllar la directora d'afers religiosos.

sábado, 23 de octubre de 2010

La Paeria veta la reapertura de la mezquita

Lleida - J.J./J.G. lamanyana.es
La mezquita de la calle del Nord seguirá cerrada de forma indefinida hasta que el Ayuntamiento no tenga plenas garantías de que no se superará nunca más el aforo del local, fijado en 240 personas. Así lo manifestó ayer la concejala de Seguretat, Sara Mestres, que indicó que hasta que el templo no cuente con un mecanismo de control del aforo se mantendrá cerrado.
De esta forma, la Paeria prolonga el cierre del templo, precintado desde el pasado 14 de setiembre, después de que se volviera a superar el aforo. Con anterioridad, el templo ya había sido clausurado entre el 21 de julio y el 6 de agosto por el mismo motivo.
La concejala recordó que en un control de la Urbana efectuado el pasado setiembre se constató que en el local habían 612 personas (casi el triple de lo permitido), y que en junio de este mismo año la cifra superaba los 1.200.

Els musulmans busquen vies per reobrir la mesquita

segre.com
Negociaran amb la Paeria les mesures necessàries per controlar-ne l'aforament
Un portaveu de la comunitat musulmana va afirmar ahir en declaracions a Lleida Televisió que tenen intenció de posar-se en contacte amb la Paeria per conèixer quins són els requisits que haurien de complir per poder reobrir la mesquita del carrer del Nord, després que l'ajuntament hagi decretat el seu tancament indefinit (vegeu SEGRE d'ahir).
Aquest portaveu, que parlava en nom de l'imam, que està absent, va explicar que tenen tot l'interès a garantir la seguretat a l'interior del local, de manera que estan disposats a complir el que els demani la Paeria.
L'ajuntament va avançar ahir que caldria instal·lar-hi algun sistema tècnic per controlar l'aforament, com uns torns, per evitar que es torni a superar la capacitat màxima del local, que és de 240 persones.

Farah Pandith: «No hay contradicción entre ser norteamericano y musulmán»

MONTSE MARTÍNEZ, BARCELONA, EL PERIODICO
Es la constatación de que el histórico discurso de Obama en El Cairo -en el que tendió una mano a la comunidad musulmana llena de respeto y de voluntad de acercamiento mutuo- era más que palabras. Nacida en la India pero criada desde muy pequeña en EEUU en el seno de una familia musulmana, Farah Anwar Pandith es la representante especial para las comunidades musulmanas, nombrada por la secretaria de Estado, Hillary Clinton, con la que despacha directamente. Es la primera vez que la Administración norteamericana crea esta figura.
Resulta extraño que este cargo no se creara antes.
-No es nuevo que estamos comprometidos con los musulmanes. Lo que es nuevo es que este presidente lo haya convertido en una prioridad de su Administración. Hemos entendido la importancia de establecer relaciones con nuevos socios musulmanes. Hay aproximadamente 1.600 millones de musulmanes en el planeta y una buena parte son adolescentes. Lo que la secretaria de Estado me ha encargado es hacer todo lo posible para transmitir los valores de diálogo y respeto mutuo transmitidos por Obama, con especial hincapié en las próximas generaciones de líderes. Queremos entrar más amplia y profundamente a través de la generación Facebook, por debajo de los 13 años.

viernes, 22 de octubre de 2010

Reflexiones sobre la prohibición del velo integral islámico

UNESCOCAT
A. Consideración previa: los niveles de los discursos y debates.
El término “velo integral islámico” (o más bien los de “burca” o “nicab”) comporta, en su uso y en su encaje con la familia cultural de términos de la que suele ir acompañado, dimensiones diversas y complejas que a menudo se mezclan y no nos permiten discernir fácilmente de qué estamos hablando. Por lo tanto, para ponernos de acuerdo, hay que distinguir:
1. El debate sobre el velo integral mismo. Si se trata de un símbolo, una práctica o la expresión de una opinión; si tiene un carácter religioso o más bien cultural; en el caso de confirmarse el carácter religioso, si responde a la expresión de la fe de una mayoría de musulmanes o de una minoría .
2. El debate sobre su prohibición, que incluiría, entre de otros, preguntas sobre si la prohibición del velo integral favorece o impide el reconocimiento y la participación de la mujer musulmana que lo lleva en el ámbito cívico y social; si hay o no intereses políticos coyunturales, oportunistas e inconfesables que vician lo debate; por qué motivos no se acostumbra a dar la voz a las propias mujeres musulmanas; si la administración local ha interferido y pervertido o no lo debate social; si la comunidad musulmana ha percibido la prohibición como positiva o no y si afectará positivamente a su cohesión interna y su relación con las instituciones y con la
sociedad civil; si ha habido o no mimetismo en relación a otros países europeos.
3. El debate sobre lo debate. La oportunidad del debate o si este debate sobre este derecho permite o impide el ejercicio de otros derechos.

MANIFIESTO SOBRE EL DEBATE EN TORNO AL VELO INTEGRAL

Red Catalana de Entidades de Diálogo Interreligioso
La composición de nuestras sociedades es diversa y en consecuencia esto plantea nuevos retos y, por tanto, es necesario gestionar esta diferencia en el espacio público. El respeto a la diversidad cultural, religiosa y de opciones de vida es fundamental, así como el garantizar la igualdad y dignidad de las personas que conviven en el mismo.
Este equilibrio entre el reconocimiento de la diferencia y de la igualdad es lo que favorecerá la creación de una sociedad diversa y cohesionada. Fomentar el diálogo entre culturas, creencias y convicciones permitirá construir una sociedad diversa y plural y no una multiplicación de sociedades fragmentadas en un mismo espacio.
Las tradiciones religiosas son una expresión, entre otras, de esta diversidad que caracteriza a nuestras sociedades. Su gestión exige la concreción de una laicidad que garantice la libertad de expresión en los diferentes ámbitos de interacción (escuela, trabajo, barrio, etc.) Con el único límite de la protección del derecho de los otros al ejercicio de las libertades públicas y de los derechos fundamentales. En este sentido,
hay que velar para que ningún tipo de relativismo cultural encubra desigualdades, especialmente en relación a los grupos e individuos más vulnerables.

Artur Mas, partidario de prohibir el velo integral en los espacios públicos

EUROPA PRESS (BARCELONA)
El presidente de CiU, Artur Mas, se ha mostrado este jueves partidario de prohibir el uso del burka y del niqab en todos los espacios públicos, como la escuela, dejando claro que las caras deben ir "destapadas". En una de las docsessions que CiU organiza para explicar sus propuestas electorales, Mas se ha alineado así con el contenido de la Guía para la diversidad religiosa que ayer presentó el Govern y que ve "perjudicial" el uso del velo intregral en la escuela.
Tras destacar que apuesta por la prohibición de cualquier prenda que cubra la cara, sea o no de origen musulmán, ha opinado que en este debate se añade también el hecho de que no puede existir "ninguna discriminación por razón de sexo", teniendo en cuenta que son las mujeres las que los usan.

Lleida prolonga el cierre cautelar de su mayor mezquita

LLUÍS VISA - Lleida - 21/10/2010, LA VANGUARDIA
El Ayuntamiento de Lleida, gobernado con mayoría por el PSC, ha confirmado hoy el cierre provisional de la mezquita Ibn Hazn , situado en la calle del Nord , porque sus responsables no han garantizado de que, si se reabre, respetarán el cumplimiento de la normativa sobre el aforo máximo autorizado, que es de 240 personas. El decreto de alcaldía que confirma el cierre provisional de esta mezquita, la más concurrida de la ciudad, señala que la medida se mantendrá hasta que existan garantías suficientes de que sus responsables cumplirán estrictamente la normativa sobre el aforo.
El Consistorio afirma que en las alegaciones presentadas por la comunidad islámica que gestiona el oratorio no se garantiza este requisito, por lo que el cierre podría prolongarse otro mes más o un año, o incluso acabar en un cierre definitivo. ElAyuntamiento clausuró el pasado 14 de septiembre de forma cautelar este centro de culto por exceder, por segunda vez en poco más de un mes, el aforo permitido. En uno de los rezos la Guardia Urbana contabilizó en su interior a 612 fieles, por lo que levantó un acta por infracción de la normativa sobre aforo y seguridad de los locales de culto.

El Govern advoca per prohibir el burca i tolerar el hijab a l'aula

FIDEL MASREAL, BARCELONA, elperiodico.cat
Vel integral, no; vel que mostri la cara (hijab), sí. Així es pot resumir la recomanació de la Generalitat sobre la indumentària religiosa a les escoles, segons s'indica en la guia per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius que va presentar ahir el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira.
Segons el text, «lluitar contra la submissió de la dona o contra la imposició religiosa a les escoles són accions elogiables que no es poden fer mai a costa de provocar un perjudici a un nen o adolescent, com per exemple la seva desescolarització». És a dir, que la Generalitat aposta per tolerar els símbols sempre que, com ja va indicar la Conselleria d'Educació en una instrucció interna, «no impossibilitin la realització d'activitats, la comunicació, la identificació personal i la seguretat». El nicab i el burca, els dos models de vel integral, incompleixen aquest requisit.

El govern recomana tolerar el vel islàmic a les aules

21/10/10, MIREIA ROURERA, elpunt.cat
Una guia editada per Vicepresidència aposta per impedir l'ús del burca.
El document, fet per ajudar a gestionar la diversitat religiosa, manté que no es contemplen exempcions del currículum.
Que una adolescent vagi a classe amb la shayla (mocador llarg i rectangular ), el hijab, (mocador que tapa el cabell, les orelles i el coll, però es veu el rostre), o un noi amb el turbant sikh o la quipà, (petita gorra plana dels jueus) pot no agradar tothom, però els centres educatius públics han de valorar si usar aquestes peces de roba impedeix o no als qui ho porten fer les activitats docents amb normalitat. Si no ho impedeix, la roba permet la identificació de la persona i no afecta la seguretat, s'ha de tolerar. Hi podria haver excepcions quan es tracta de fer classes de gimnàstica o laboratori i, en aquest cas, els professors haurien de parlar amb la família i l'alumne i arribar a un acord.

jueves, 21 de octubre de 2010

La Generalitat recomienda prohibir el burka y permitir el hiyab en las escuelas

LA VANGUARDIA, 20/10/2010
Una guía editada por la Generalitat indica que la "lucha contra la sumisión" de la mujer "nunca se puede hacer a costa" de la escolarización de un menor.
Barcelona. (EFE).- El uso de velos islámicos que tapan el rostro, como el burka, es inadecuado en las escuelas "porque puede interferir en el aprendizaje y la intercomunicación del alumno". Sin embargo, los velos que sólo tapan la cabeza, como elhiyab, deben permitirse.
Estas son las recomendaciones de una guía para la gestión de la diversidad religiosa en los centros educativos que ha presentado este miércoles la vicepresidencia del Govern catalán.

Guia per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius

UCIDCAT.INFO
Aquesta publicació exposa la normativa que cal seguir i criteris per a la seva aplicació. Aborda les festes religioses en els centres, el vestuari i l’ús de símbols, l’alimentació als menjadors escolars i les matèries del currículum escolar.
L’objectiu d’aquesta guia és oferir orientació i suport a totes les persones que gestionen la diversitat religiosa i les pràctiques concretes que se’n deriven en l’àmbit de l’educació. Per tant, va dirigida als professionals dels centres educatius, tot i que també resulta d’interès per a la resta d’agents que intervenen en aquest àmbit: famílies, alumnat, autoritats educatives, així com també les comunitats religioses.
La guia s’estructura en quatre parts: recull la legislació més rellevant en la matèria, ofereix uns principis d’actuació que poden servir per orientar en diversos moments les qüestions relacionades amb la diversitat religiosa, exposa recomanacions sobre quatre àmbits i presenta sintèticament els trets més rellevants de les confessions religioses presents a Catalunya.
Per a l’elaboració d’aquesta guia, la Direcció General d'Afers Religiosos ha comptat amb un estudi previ del grup de recerca Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR), així com la col·laboració dels pedagogs Joan Canimas i Francesc Carbonell, i també dels responsables de diverses entitats religioses.

miércoles, 20 de octubre de 2010

La Comunidad Islámica de Balaguer organiza una sesión informativa dirigida a los alumnos de una escuela.

UCIDCAT.INFO
La Comunidad Islámica de Balaguer organiza una sesión informativa dirigida a los alumnos de una clase de la escuela La Noguera Hoy miércoles 20 de octubre de 2010 desde las 10:00 de la mañana hasta las 12:00.
La jornada tendrá lugar en la sede de la comunidad ubicada en la calle Marcos Gomes, 13 bajos del municipio de Balaguer.
Durante esta sesión los alumnos conocerán de cerca el local de culto, y las diversas actividades que desarrolla la comunidad durante el año como responder a las preguntas de los alumnos asistentes a dicha sesión.
El acto se concluirá con una degustación de té y pastas árabes.

martes, 19 de octubre de 2010

"Yihad" en España

UCIDCAT.INFO
fecha del programa: 07 de octubre de 2010
tv: Telemadrid
programa: Objetivo
Tema: Yihad en España

domingo, 17 de octubre de 2010

Adaptar-se a la llei

17/10/10 02:00 - BARCELONA - MIREIA ROURERA, Avui
Les diferents religions presents a Catalunya parlen de com els afecta la nova llei de centres de culte.
La norma, pionera a l'Estat, la va aprovar el Parlament el passat 15 de juliol.
La nova llei de centres de culte aprovada pel govern ha estat ben rebuda per les diferents confessions, atès que regula amb criteris objectius com han de ser aquests centres de culte, els que ja hi ha i els de nova creació, tret que se'ls consideri bé patrimonial, i dóna un tracte igualitari a totes les religions. La llei omple un buit legal i dóna pautes als ajuntaments per actuar sota criteris comuns, cosa que acaba amb la disparitat de criteris municipals alhora de permetre l'obertura de nous centres.

La Comunitat Religiosa Islàmica de L'arboç ogranitza la 1ª jornada de portes obertes el proper dia 30 d'octubre de 2010

UCIDCAT.INFO

“Donació de Sang: la contribució dels immigrants”. jornada organitzada per la Comunitat Islàmica de Manresa “Mosâb Ibn Omaïr”

UCIDCAT.INFO
La Comunitat Islàmica de Manresa “Mosâb Ibn Omaïr” ha organitzat el dia 13 d’octubre 2010 una xerrada sobre “la donació de sang: la contribució dels immigrants” que ha Sigut impartida pel Dr. Khaled El Khatib, uns del promotors del Banc de Sang a la Catalunya central. L’activitat ha comptat amb la participació del Sr. Josep Vilarmau, tècnic d’immigració de l’Ajuntament de Manresa.
L’objectiu d’aquesta iniciativa es sensibilitzar a la gent de la comunitat musulmana de Manresa sobre la importància de donar sang com un acte positiu, generós i solidari i així participar activament en donar èxit a la campanya de donació de sang que es celebrarà el dia 11 de desembre 2010 en el teatre Kursaal de Manresa.

La Comunidad Religiosa Islámica de L'arboç visita la Giralda del municipio de L'arboç

UCIDCAT.INFO
La comunidad Religiosa Islámica de l’arboç Almanar organizó una visita guiada a la giralda de L’arboç el pasado día 16 de octubre de 2010. Durante esta visita los niños de esta comunidad han podido conocer de cerca este monumento histórico que contiene lo más significativo de Al-Andalus. Actualmente, es uno de los conjuntos más sorprendentes del neomedievalismo islámico y de la arquitectura neoárabe en Cataluña.
Consta de un patio central inspirado en el de los leones de la Alhambra de Granada. Este módulo central tiene adosado otro cuerpo cuadrado, coronado por una cúpula bizantina bañada en oro que reproduce el salón de embajadores de los Reales Alcázares de Sevilla. En el centro del conjunto se eleva una monumental réplica de la Giralda de Sevilla con 52 metros de altura.

La Comunitat Islàmica de Roquetes organitza una xerrada sota el títol "Islam i ciutadania" el proper dia 22 d'octubre de 2010

UCIDCAT.INFO

"Hay que dejar de pensar en el islam como una religión extranjera, es ya europea"

BILBAO, MARTA MARTÍNEZ, deia.com
Tariq Ramadan invita a los europeos a romper las barreras con los musulmanes del continente, a quienes exhorta, al mismo tiempo, a sentirse parte de las sociedades en las que residen y a contribuir de una forma positiva. "La integración está acabada, es el momento de contribuir", dice.
Tariq Ramadan es uno de los académicos musulmanes más destacados de Europa. Nieto de Hassan al Banna, fundador de los Hermanos Musulmanes de Egipto, nació en Suiza en 1962. Ahora ha fijado su residencia en el Reino Unido, donde imparte clases en la Universidad de Oxford. Visto por algunos como un líder espiritual, por otros como un islamista de discurso moderado y por otros como un radical, Tariq Ramadan no deja indiferente a nadie. Mientras que Tony Blair le invitó a participar en una comisión de expertos islámicos tras los atentados del 7-J, la Administración de George W. Bush le revocó el visado para dar clases en Estados Unidos. Hoy, Ramadan está en Bilbao, donde participará en las jornadas Pluralismo, Religiones y Convivencia, organizadas por Alhóndiga Bilbao.

17 DE OCTUBRE, DÍA INTERNACIONAL PARA LA ERRADICACIÓN DE LA POBREZA: Comunicado de prensa de UCIDE

UCIDCAT.INFO
El 17 de octubre de 1987 más de cien mil personas se congregaron en Trocadero, en París (Francia), donde en 1948 se había firmado la Declaración Universal de Derechos Humanos, para rendir homenaje a las víctimas de la pobreza extrema, la violencia y el hambre.
Mediante su resolución 47/196, aprobada el 22 de diciembre de 1992, la Asamblea General de Naciones Unidas declaró el 17 de octubre Día Internacional para la Erradicación de la Pobreza e invitó a todos los Estados a que dediquen el Día a presentar y promover, según proceda en el contexto nacional, actividades concretas de erradicación de la pobreza y la indigencia.
Desde la Unión de Comunidades Islámicas de España se llama a toda la ciudadanía de todo credo y condición a ser conscientes de la situación real de hambre y pobreza extrema que sufren colectividades humanas a lo largo de todo el planeta, y a no ser indiferentes, a emprender acciones conducentes, cada uno con su aportación individual, a la erradicación de la pobreza, para que todas las comunidades humanas puedan dirigirse hacia un futuro en progreso con sus necesidades básicas cubiertas.
Para ello la Unión dedica programas de ayuda al desarrollo que no solo se basan en el donativo aportado por cada voluntario, sino también en la dedicación de personas, y los fondos recogidos, con la finalidad de aportar la ayuda necesaria a proyectos de inversión, fomento y desarrollo para el progreso, ya sea de familias, de barrios, poblados o municipios que necesitan desarrollar sus infraestructuras básicas para la mejora de su nivel de vida, individual y colectivamente.
Desde la Unión exhortamos a todos a tomar conciencia y a colaborar para la ayuda a los necesitados y construcción de infraestructuras económicas sanas, y contribuir entre todos a un mundo en progreso constante y sostenible.
La Unión de Comunidades Islámicas de España
Madrid, a 17/10/2010.

sábado, 16 de octubre de 2010

Col·laboració entre comunitats religioses

elpunt.cat, 16/10/2010
Les quatre confessions religioses més significatives de Terrassa van firmar dijous al vespre el conveni de fundació d'un Consell que pretén treballar per garantir la cohesió social entre la pluralitat de creences presents avui dia a la ciutat i també per fomentar el civisme. El document també recull la voluntat de les diverses confessions de treballar mancomunadament per resoldre possibles conflictes de convivència i a mantenir una relació per a totes les creences. L'acte fundacional del Consell Interreligiós de Terrassa es va fer a la Masia Freixa i la firma va anar a a càrrec de Josep Esplugas, representant de l'Arxiprestat de Terrassa; Said Es Semmaa, representant de la Comunitat Musulmana de Terrassa; Clara Albizures, representant de la Comunitat Bahá'í; David Muniesa, representant de les Esglésies Evangèliques de Terrassa i l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, com a fedatari de l'acord.

Whoopi Goldberg abandona un plató per un comentari contra l'islam

EFE (NOVA YORK), elperiodico.cat
El controvertit presentador Bill O'Reilly va acusar "els musulmans" dels atemptats de l'11-S
Les actrius i tertulianes Whoopi Goldberg i Joy Behar van abandonar ahir el plató del programa de televisió nord-americana The View, de la cadena ABC, en què participen habitualment després que el convidat Bill O'Reilly, el polèmic comentarista de la conservadora cadena Fox, acusés el conjunt dels musulmans dels atemptats de l'11-S als EUA.
El controvertit comentarista, que presenta diàriament el programa informatiu The O'Reilly Factor --que durant anys ha estat el més vist de la televisió per cable als Estats Units-- participava amb la periodista Barbara Walters i Goldberg i Behar en un debat sobre la construcció d'un ambiciós centre islàmic a prop de la zona zero de Nova York. En una acalorada discussió, O'Reilly va argumentar que la majoria dels nord-americans no veuen amb bons ulls que es permeti la construcció d'aquest centre tan a prop d'on van tenir lloc els atemptats de l'11 de setembre del 2001. "Els musulmans van atemptar contra nosaltres" l'11-S. "Ens van matar", va afirmar com a argument.

La Comunitat Islàmica AL-IJLAS organitza una xerrada sota el títol "Islam i Convivencia"

UCIDCAT.INFO

Religions per la pau

UCIDCAT.INFO

viernes, 15 de octubre de 2010

Religions per la pau, a "Millennium"

UCIDCAT.INFO
El programa reuneix quatre persones amb diferents creences perquè donin el seu punt de vista sobre la convivència de religions, el paper de la dona a la societat o la pau al món, entre altres qüestions.
El "Millennium" d'aquest divendres, "Religions per la pau", reuneix quatre persones amb diferents creences perquè donin el seu punt de vista sobre la convivència de religions, el paper de la dona a la societat o la pau al món, entre altres qüestions. Per fer-ho, comptem amb Joan Botam, president del Centre Ecumènic de Catalunya; Jorge Burdman, representant de la comunitat israelita de Barcelona; Taoufik Cheddadi, islamòleg i sociòleg, i Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona.

Día de la Fiesta Nacional

Madrid,12/10/2010,Islamedia.
Invitado por sus majestades los Reyes de España, a la recepción que con motivo del día de la fiesta Nacional, ofrecieron en el Palacio Real de Madrid, el martes 12 de octubre de 2010 a las 13 horas. Acudió a la recepción el presidente de la Unión de Comunidades Islámicas de España, Secretario General de la Comisión Islámica de España Don Riay Tatary.
Tatary saludó a los Reyes y los miembros de la Familia Real y aprovechó la ocasión para conversar con destacadas autoridades en la vida pública española entre ellos el Presidente del Gobierno Don José Luis Rodríguez Zapatero y la Vicepresidenta Primera Dª.María Teresa Fernández de la Vega, el Ministros de Exteriores D.Miguel Ángel Moratinos,Ministro de interior D.Alfredo Rubalcaba y otras personalidades que acudieron al evento.

La UCIDE protesta por el programa Objetivo, “Yihad en España”

Madrid,10/10/2010,islamedia.
La Unión de Comunidades Islámicas de España, ha protestado enericamente por la emisión de el programa Objetivo, “Yihad en España” emitido por el ente público Telemadrid, a traves de una carta diridgida a la Directora general del Ente Público Radio Televisión Madrid, cuyo texto es el siguiente:
08 de octubre de 2010
Asunto: Objetivo, “Yihad en España”
Sra. Directora general
Dirección General del Ente Público Radio Televisión Madrid
TELEMADRID
MADRID

martes, 12 de octubre de 2010

Unión de Comunidades Islámicas rechaza advertencias contra musulmanes en el Ejército porque aumenta la cultura del miedo

MADRID,06/10/2010,EUROPA PRESS.
El presidente de la Unión de Comunidades Islámicas de España (Ucide), Riay Tatary, ha afirmado que alertar sobre la participación en el Ejército de militares que tengan por religión el Islam puede en el futuro "aumentar la cultura del miedo" hacia los musulmanes.
El presidente de la Unión de Comunidades Islámicas de España (Ucide), Riay Tatary, ha afirmado que alertar sobre la participación en el Ejército de militares que tengan por religión el Islam puede en el futuro "aumentar la cultura del miedo" hacia los musulmanes.
Así lo ha señalado Tatary a Europa Press, después de que el presidente de la Asociación de Militares Españoles (AME), Leopoldo Muñoz Sánchez, haya pedido este martes aplicar "cautelas tremendas" sobre los militares de religión musulmana para evitar "otra reconquista" del territorio español.

La Comunitat Islàmica de Martorell, Mesquita Elhidaya organitza una jornada de portes obertes el proper dia 24 d'octubre de 2010

UCIDCAT.INFO

C/ Jaén 34 Baixos, Esquerra, 08226 Terrassa (Barcelona) , Tef. 0034 650 452 471 Email. ucidcat@yahoo.es